Μια παραδοσιακή συνταγή από την γλυκιά μας αναγνώστρια που μας έστειλε μια συνταγή από τον τόπο της . Από την περιοχή της Ολυμπιάδας & γνωστή ως Ρακίτα ( Χωριό & Κοινότητα του δήμου Εορδαίας στο βόρειο μέρος του νομού Κοζάνης). Ένα όμορφο χωριό με όμορφους ανθρώπους που αγαπούν την Παράδοση.
Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές, συνταγές των παιδικών μας χρόνων, μας επιστρέφουν στην εποχή της αθωότητας γύρω από το οικογενειακό τραπέζι με τους παππούδες και τους συγγενείς.
Τσιστα Μπλαγκα , Τσιστα = Καθαρή επειδή έχει αγνά υλικά. Και κάπως έτσι διαιωνίζονται οι συνταγές και οι παραδόσεις. Αναφέρει η Κ. Νίκη.
Πάμε να δούμε την Συνταγή… Εύκολη & γρήγορη με αγνά υλικά.
Σηκώστε μανίκια και πάμε για Τσιστα Μπλαγκα…..
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου (Να μην είναι από το ψυγείο)
Υλικά που θα χρειαστούμε…
1 μπυρομαγιά νωπή(30 γρ περίπου) που την διαλύουμε σε λίγο χλιαρό γάλα (μισό φλιτζανάκι του καφέ),
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 αυγά
1 φλιτζάνι λάδι στο οποίο διαλύουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες ( ή λίγο ξύσμα λεμόνι )
Αλεύρι όσο πάρει (πιο λίγο από κιλό)
Να γίνει μαλακή η ζύμη..Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί μια ώρα…Μετά λαδώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε την μισή ζύμη σε φύλλο με πάχος 1- 2 εκατοστά..και με ένα φλιτζανάκι (το χρησιμοποιούμε για κουπάτ) κόβουμε τη ζύμη..Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη….Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι με απόσταση μεταξύ τους…και τα αφήνουμε να φουσκώσουν Τα ψήνουμε στους 180c ως ότου ροδοκοκκινίσουν …και ταυτόχρονα φτιάχνουμε το ΣΙΡΌΠΙ.
Υλικά που θα χρειαστούμε για το ΣΙΡΌΠΙ
4 φλυτζάνια ζάχαρη
6 φλυτζάνια νερό
δυο φλούδες λεμόνι ή πορτοκάλι.
Βγάζουμε το γλυκό να κρυώσει και σιροπιάζουμε με χλιαρό το σιρόπι.( το μυστικό είναι να φουσκώσει η “μπλαγκα” για να τραβήξει σιρόπι)…
Αναφέρει η Κ. Νίκη …Εγώ έφτιαξα μισή δόση….και βγήκαν αυτά που βλέπετε.
Καλή μας Όρεξη.!!!!!
Υ.Γ …. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
Με Εκτίμηση