Μια αλμυρή νοστιμιά που τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα . Μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο αλλά και ένα υπέροχο συνοδευτικό για τον απογευματινό μας καφέ.
Υλικά που θα χρειαστούμε
1 κιλό σπανάκι
1 κ.σ μαϊντανός ( ψιλοκομμένος )
1 κ.σ άνηθο ( ψιλοκομμένος )
1 κ.σ δυόσμο ( ψιλοκομμένος )
4 φρέσκα κρεμμύδια
3 κρόκοι αυγών
1 φλ τσαγιού γάλα
3/4 γραβιέρα τριμμένη
1 φλ. τσαγιού φέτα τριμμένη
1 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
αλάτι πιπέρι
Νερό όσο χρειαστεί.
Για τη ζύμη
750 γρ. αλεύρι
1 πακέτο βούτυρο ( παγωμένο )
2 κρόκοι αυγών
Νερό όσο χρειαστεί.
Εκτέλεση της ζύμης
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για την ζύμη μας στο μίξερ ή σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τυλίγοντας την με διάφανη μεμβράνη , και την βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Επόμενο βήμα ανοίγουμε την ζύμη πάχος φύλλου 1/2 εκ. , και την τοποθετούμε σε ταψάκι για τάρτα με διάμετρο 28 εκ. Μ’ ένα πιρούνι θα τρυπήσουμε την ζύμη μας & την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί
Όσο η ζύμη μας ξεκουράζετε ετοιμάζουμε τη γέμιση .
Εκτέλεση γέμισης.
Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια να σοταριστούν με το βούτυρο ή την μαργαρίνη και προσθέτουμε το σπανάκι τα αφήνουμε να σοταριστούν καλά περίπου 10 λεπτά. Μέτα αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει μέσα σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά τα οποία τα έχουμε χτυπήσει μαζί με το γάλα , τη φέτα τη γραβιέρα τον άνηθο το δυόσμο και τον μαϊντανό , προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι και η γέμιση είναι έτοιμη . Προσοχή!!! με το αλάτι γιατί έχουμε βάλει αρκετά τυριά.)
Στη συνέχεια τοποθετούμε την γέμιση πάνω στη ζύμη μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Καλή επιτυχία & καλή μας όρεξη.
Ευχαριστούμε πολύ την Κ. Τζένη που μας έστειλε την συνταγή..
Υ.Γ… Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.
Julia Child, 1912-2004, Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής